Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πάστα Φλώρα


-«…Εμείς τη φωνάζουμε Πάστα Φλώρα, γιατί τρώει όλο μαρμελάδες, είναι γεμάτη από μαρμελάδα.» Ατάκα από την ταινία «μια τρελή τρελή οικογένεια» με τη Μαίρη Αρώνη, την Πάστα Φλώρα του Ελληνικού Κινηματογράφου.




Υλικά:


1 βιτάμ

½ κούπα ζάχαρη

ξύσμα 1 λεμονιού

ξύσμα 1 πορτοκαλιού

2 κ.σ κονιάκ

1 αυγό

1 baking powder

3 κούπες αλεύρι

450γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας


Εκτέλεση: 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, το ξύσμα, το κονιάκ και το μείγμα του βιτάμ. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας. Τα 2/3 της ζύμης θα είναι η βάση μας και με το 1/3 της ζύμης θα κάνουμε τα μπαστουνάκια που θα τη στολίσουν από επάνω.


Παίρνουμε μια ταρτιέρα, τη βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη βάση με τα χέρια μας, προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Έπειτα απλώνουμε τη μαρμελάδα και στο τέλος φτιάχνουμε τα μπαστουνάκια ζύμης. Τοποθετούμε 3 μπαστουνάκια διαγώνια του ταψιού και άλλα τρία αντίθετα, έτσι ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι. Τελευταία καλύπτουμε κυκλικά τα τοιχώματα με ένα στεφάνι ζύμης.
Αν θέλετε να κάνετε ατομικές τάρτες, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Είναι πιο χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο. Βγαίνουν 28 μικρές τάρτες.

Ψήνουμε στους 180ο C βαθμούς για 30’ με 35’ λεπτά. Προσοχή, ο χρόνος για τις ατομικές τάρτες θα είναι λιγότερος, περίπου 15' λεπτά.

Αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου