Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Φοκάτσα



Η φοκάτσα έχει ιταλική καταγωγή. Είναι αφράτο ψωμί με ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά. Έχει πολλές παραλλαγές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές. Λατρεύω τη φοκάτσα, όπως και όλα τα φαγητά και γλυκά που έχουν ζύμη. Δοκιμάστε τη φοκάτσα όπως θέλετε, βάλτε επάνω ότι τραβάει η όρεξη σας και bon appetito!!!


Υλικά:
400γρ αλεύρι
1  κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ χλιαρό κούπα νερό
Ιδέες για γαρνίρισμα:
-Χοντρό αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι, δενδρολίβανο, μπούκοβο
-Κατσικίσιο τυρί, μπέικον
-Τρίμματα φέτας, κατσικίσιο τυρί, γκούντα, θυμάρι
-Πιπεριά Φλωρίνης, γκούντα, μπούκοβο
-Σάλτσας ντομάτας με μελιτζάνες και φέτα
-Φέτες ντομάτας, ρίγανη



Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το μπολ που ζυμώσαμε τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Μόλις η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο τη βγάζουμε από το μπολ, τη πατάμε να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε για 5' λεπτά. Την απλώνουμε με τα χέρια μας σε ένα λαδωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια της με λίγο λάδι και με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθιές δαχτυλιές σε διάφορα σημεία. 



Προαιρετικά μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια της φοκάτσας με λίγη μουστάρδα πριν προσθέσουμε οτιδήποτε. Γαρνίρουμε τη ζύμη μας με ότι τραβάει η όρεξη μας και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 30’ με 40’ λεπτά περίπου, στους 200ο C βαθμούς. Βγάζουμε τη φοκάτσα από το φούρνο και τη κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Αφήνουμε για 10’λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου