Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σαλάτα με όσπρια



Μια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει κυρίως γεύμα. Η συγκεκριμένη τρώγεται άνετα ως κυρίως, είναι νόστιμη και υγιεινή! Μπορείτε να πειραματιστείτε, δημιουργώντας διάφορους συνδυασμούς με όσπρια και λαχανικά κάθε εποχής. Αφαιρώντας τη φέτα μπορεί να φαγωθεί και την περίοδο της νηστείας. Καλή εβδομάδα σε όλους!


Υλικά:

250γρ φακές

250γρ ρεβίθια

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 πιπεριές πράσινες κέρατο

250γρ τυρί φέτα

8 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)

1 κ.γ κάππαρη

8 ελιές Καλαμών

2 καρότα

10-12 ντοματίνια

Για το ντρέσινγκ:

5 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ χυμό λεμονιού

1 κ.γ  ξερό δενδρολίβανο

1 κ.γ ρίγανη

2 κ.σ μουστάρδα

φρεσκοκομμένο πιπέρι

αλάτι


Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε νερό. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και προσθέτουμε ½ κουταλάκι σόδα, ανακατεύουμε  και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα περίπου. Έπειτα τα ξεπλένουμε πάλι να φύγει η σόδα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, να τα σκεπάζει. Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, και τα ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης και 2-3 γαρίφαλα καρφωμένα σε ένα ολόκληρο κρεμμύδι. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσουν μέχρι να μαλακώσει η φακή (για ½ ώρα περίπου). Στραγγίζουμε τη φακή και πετάμε τα υπόλοιπα υλικά που βάλαμε για να βράσει. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε τις πιπεριές και τη φέτα σε κύβους, τις λιαστές σε μικρά κομματάκια και ξαρμυρίζουμε την κάπαρη σε λίγο νερό. Κόβουμε αν θέλουμε τις ελιές σε φέτες, τρίβουμε τα καρότα και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση ή σε τέταρτα (ανάλογα με το μέγεθος τους).

Τέλος, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Χτυπάμε στο μπλέντερ ή σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά μας.

Ανακατεύουμε απαλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου