Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Χοιρινό Κότσι

Χοιρινό Κότσι
Τάτσι, Μίτσι… ΚΟΤΣΙ!!! Ξέρατε ότι η συγκεκριμένη έκφραση λένε ότι πιθανόν να προέρχεται από τη σλαβική ή την αρβανίτικη διάλεκτο και αποτελεί τα υποκοριστικά ονόματα των Παναγιώτη, Δημήτρη και Κωνσταντίνου?!!!Μάλιστα επειδή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μυστικών και γρήγορων συνεννοήσεων που μπορούν να εξελιχθούν σε εγκληματικές πράξεις, λέγεται πως προήλθε πιθανότατα από κάποιους ληστές που δρούσαν γρήγορα σε συνεννόηση μεταξύ τους. Η σημερινή συνταγή, σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζεται συνεργούς, γιατί το ΚΟΤΣΙ, μπορεί από μόνο του να διαπράξει γευστικά εγκλήματα… Απολαύστε το!!!

Υλικά:
·         1 χοιρινό κότσι
Για τη μαρινάδα:
·         1 κούπα κόκκινο κρασί
·         ½ κούπα ελαιόλαδο
·         αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
·         θυμάρι
·         δενδρολίβανο
Για τη σάλτσα:
·         το ζουμί που έβγαλε το κρέας
·         1-2 κ.σ. αλεύρι ή corn flour

Εκτέλεση:
1.     Πλένουμε το κότσι. Το τοποθετούμε σε μια επιφάνεια και του κάνουμε μικρές χαρακιές εδώ και εκεί με ένα μαχαίρι.
2.   Το αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε θυμάρι, δενδρολίβανο και το βάζουμε σε ένα βαθύ δοχείο με καπάκι.
3.      Προσθέτουμε το κρασί και το ελαιόλαδο και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
4.      Το βγάζουμε από το ψυγείο και το τοποθετούμε στη γάστρα με τα υγρά από τη μαρινάδα.
5.      Προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε τη γάστρα και το βάζουμε στο φούρνο.
6.      Ψήνουμε το κότσι στους 150ο C, για 4 ώρες.
7.      Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και το αφήνουμε να πάρει χρώμα στους 200ο C.
8.   Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βγάζουμε το κότσι σε μια πιατέλα και παίρνουμε το ζουμί που έμεινε στη γάστρα και το σουρώνουμε.
9.   Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το ζουμί και το αλεύρι (ή corn flour). Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να πήξει και να μην έχει σβόλους.
10.   Περιχύνουμε το κότσι με τη σάλτσα και το σερβίρουμε με πατάτες, φούρνου ή τηγανιτές.

Χοιρινό Κότσι

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Olive, καλή βδομάδα!
    Καλώς σε βρίσκω στο νόστιμο σπιτάκι σου!
    Και πέφτω και σε φαγάκι, σκέτο πειρασμό!
    Καλομαγειρεμένο και πεντανόστιμο!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα, καλώς ήρθες!!! σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!καλό σου βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχο!
    Νόστιμο και καλομαγειρεμένο! Και οι πατάτες είναι το ιδανικό του συνοδευτικό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!!! σε ευχαριστώ πολύ!!! και το δικό σου φαγάκι, φαίνεται γευστικότατο, από ότι είδα!!! φιλιά!!! καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  3. Είναι 23.18 το βράδυ και έχω φάει καλά αλλά μια μικρή σιελόρροια την έπαθα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο όμορφο και εγκληματικό κότσι της πιάτσας!

    Φιλιά Λία, δολοφόνε! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλώνω ότι έχω ερωτευθεί την πρώτη φωτογραφία!!!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως θα το ερωτευτείς πραγματικά όταν το φας... Φιλάκια, Αναστασία μου!!! Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα Λια!
    Πρωτη φορα περναω απο την virtual κουζινα σου.
    Υπεροχα μαγειρεμενο το κοτσι σου και καταπληκτικη φωτογραφιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρίνα!!! καλώς μας ήρθες!!!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Λία, το κότσι σου μοιάζει πεντανόστιμο! Η φωτογραφία καταπληκτική, σε προϊδεάζει για τη γεύση του πιάτου. Πιστεύω ότι αν βάλεις εσύ το κύριο πιάτο κι εγώ το επιδόρπιο, θα έχουμε ένα υπέροχο γεύμα. Φιλιά, Νανά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νανά, νομίζω πως έχει απόλυτο δίκιο!!! Ίσως δυσκολευτούμε λίγο να σηκωθούμε από το τραπέζι, αλλά θα το απολαύσουμε σίγουρα! ;) Φιλιά!!! Καλό απόγευμα!!!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Olive! Το κότσι φαίνεται πραγματικά πολύ λαχταριστό, και το μπλογκο-σπιτάκι σου ακόμα καλύτερο!!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Εύη!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! φιλιά!!!

      Διαγραφή