Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ραβανί Βέροιας "The Light Edition"

Το ραβανί ή ρεβανί, όπως το λέμε εμείς στη Μακεδονία, έχει καταγωγή από τη Βέροια. Υπάρχουν πολλές συνταγές για ραβανί. Με γιαούρτι, με λίγα αυγά, με πολλά αυγά, με χοντρό σιμιγδάλι, με ψιλό σιμιγδάλι, με ινδοκάρυδο. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ακόμη μια εκδοχή του ραβανί, μόνο που δεν έχει βούτυρο, για αυτό και θεωρείται light. Τελικά το ραβανί, όπως και να το κάνεις είναι τέλειο!!!

Υλικά:

4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 γιαούρτι αγελάδος
1 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
1 κ.σ. baking powder
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1-2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
2 ½ ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά 10 περίπου λεπτά, έως ότου αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν επίσης σιγά-σιγά τα υπόλοιπα υλικά, ενώ το μίξερ δουλεύει.
Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 30-35 λεπτά ή έως ότου ροδίσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας).
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και περιχύνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα σιγά-σιγά, μέχρι να τελειώσει.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε.

6 σχόλια:

  1. Τι ωραίο γλυκό! Και με μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω θα είναι κόλαση!!!
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήρθες!!!πραγματικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια θα είναι τέλειο!εμένα μου αρέσει και το παγωτό καϊμάκι με το ραβανί.Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανεύκολη συνταγή και YUMI ραβανί... Ο αντρούλης μου τρελάθηκε..... Σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Julia, καλώς μας ήρθες!!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!! Να είσαι καλά!!! Καλό ΠΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μαμα μου,μου ειπε μια μερα οτι θα εκανε αυτη την συνταγη που πηρε απο εσενα και αγχωθικε μηπως και δεν βγει καλο και τελικα οχι μονο βγηκε τελειο αλλα απο εκεινη τη μερα το κανει και το ξανακανει και ολοι τρελενοντε με το ραβανι και ζητανε κι αλλο.Μολις ηρθα στην Ελλαδα με περιμενε ενα ολοκληρο ταψι το οποιο καταναλωθικε σε μια μονο μερα και σημερα κανει ξανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντωνία μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Μου το είπε και εμένα ότι το έχει κάνει πολλές φορές...καλοφάγωτο λοιπόν!!! ;) :) Καλώς μας ήρθες!!!

      Διαγραφή